פרסומת
ישראלים משקיעים בנדל"ן בחו"ל - NadlaNation » מיסוי » מלכודות מס » זהירות! מלכודת מס
6 בבוקר, דפיקה בדלת. דרך עינית הדלת המוגפת ניתן לראות כי מעברה השני איש במדים ואליו נלווים עוד מספר אנשים צעירים שתוך דקות מתברר כי הם חוקרים מרשות המסים. אולי התיאור נשמע כמו התחלה של סרט אקשן, אך בחמש השנים האחרונות, מאז החלה רשות המסים בנוהל גילוי מרצון (סביבות שנת 2014), האכיפה שננקטת כלפי תושבי ישראל גברה. ישראלים שביצעו השקעת נדל"ן בקפריסין או רכשו דירה בבודפשט וששכחו לדווח על חשבונות בנק בחו"ל ודירות, מצאו עצמם מול סיכון שלא ציפו לו. השקעות בנדל"ן בחו"ל, אשר נעשו במשך שנים ארוכות מתחת לאפה של רשות המסים הפכו למלכודת מס כלפי רבים. FATCA ו-CRS הפכו לז'רגון מוכר לישראלים שביצעו השקעות נדל"ן בחו"ל.
כאמור, התופעה של תושבי ישראל שמחזיקים בחשבונות בנק ודירות בחו"ל נפוצה יותר בעשור האחרון. התשואה מהשקעה בדירות בישראל צנחה אל מתחת ל-2.5% באזורי הביקוש. במקביל, האמון של המשקיע הישראלי במדיניות הממשלה (אם בכלל קיימת מדיניות) צונחת פלאים. שני הדברים הובילו משקיעים ישראלים לחפש אלטרנטיבות וכך החלו צצות הזדמנויות להשקעות נדל"ן באנגליה, קבוצות המחליפות מידע על השקעות נדל"ן בארצות הברית וכדומה. המשותף הינו שהאפשרות למשקיעים ישראלים להשקיע בנדל"ן בחו"ל החלה קורמת עור וגידים. התשואות על השקעות בנדל"ן בחו"ל (ברוב המקומות) סבירות מאשר בישראל (5% עד 7% זה לא בשמיים בשכונות המצויות בטווח של 2 ק"מ ממרכזי ערי הבירה הגדולות באירופה). התשואות אף מאמירות כאשר המשקיע נוטל מינוף פיננסי באמצעות נטילת משכנתא (מגיע גם לכיוון 20-25% על ההון) ויש גם מקרים של שימוש בתחליפי הון עצמי (מימון באמצעות קרנות השתלמות, למשל). על אפשרויות למימון השקעת נדל"ן בחו"ל – כאן.
רכישת דירות להשקעה בחו"ל הפכה לאפיק השקעה נפוץ עבור העשירון העליון של תושבי מדינת ישראל. גם "המחסום הטבעי" של יכולת הניהול והפיקוח על נכסים בחו"ל השתכלל ככל שהעולם נהיה לשטוח יותר – תפעול נכס נדל"ן בחו"ל יכול, בקלות, להתבצע באמצעות חברות ניהול חיצוניות. במילים אחרות – אין עוד צורך להיות בשטח (לפרטים נוספים על חשיבותה של חברת ניהול נכסים – כאן). אלו, ואחרים, גרמו לישראלים רבים לרכוש דירה (או שלוש) בחו"ל.
יחד עם זאת, הגם שתפעול ההשקעה וניהולה השתכללו, סוגיית המיסוי נותרה בהינה. השכרת נדל"ן בחו"ל (ומכירתו ברווח) מחייבת את המשקיע במתן תשומת לב להיבטי המיסוי. חישוב תשואה על השקעה ללא התחשבות בחבויות המס בישראל (בנוסף למס בחו"ל) הינה מלכודת מס שמחכה להתפוצץ.
על השקעה בנדל"ן בחו"ל עשויים לחו"ל שורה ארוכה של מסים. חלקם מוכרים למשקיע הישראלי וחלקם לא. בין המסים המוכרים לכל משקיע בנדל"ן, ואשר הם מובנים בתהליך רכישת דירה בחו"ל ניתן למצוא את אלו: מס רכישה, מע"מ (אם רוכשים מקבלן), מס רכוש, מסי בולים, מיסוי הכנסות שכירות, מס רווחי הון, ביטוח לאומי, מס עירוני וכדומה. על ההשקעה חל גם משטר המס במדינת התושבות של המשקיע – ישראל. מאז שנת 2003 תושב ישראל חייב במס על כל הכנסותיו. הכנסות שנובעות בישראל, אך גם בחו"ל. קיומן של אמנות מס בין מדינת ישראל לבין המדינה בה בחר המשקיע לרכוש נכס יכולה לסייע. יחד עם זאת, בהיעדר אמנת מס, אפשר כי רשויות המס יתעלמו מאלמנט המיסוי הכפול ויחייבו את ההכנסות שהופקו בחו"ל גם בישראל. על אמנות מס והשפעתן על השקעת נדל"ן בחו"ל – כאן.
השקעה בנדל"ן במדינות אשר מדינת ישראל חתמה מולן על אמנת מס, וודאות המס טובה. לרוב (יש יוצאים מן הכלל) נדרש המשקיע להשלים בישראל את תשלם המס לשיעורים הנקובים בפקודת מס הכנסה (מסלול קיזוז הוצאות) או לחילופין לבחור במסלול מס של 15% על ההכנסות ברוטו, ללא זיכוי הוצאות בחו"ל (לרבות אי קיזוז המס הזר ששולם). על מסלולי המס בביצוע השקעות נדל"ן בחו"ל – כאן.
הגם שהתמודדות מול חבויות המס בחו"ל ובישראל הינו בתחום האפשר למשקיע הישראלי, קיימת האפשרות לשכור את שירותיו של בעל מקצוע. עו"ד או רו"ח המתמצא בחוקי מדינת ההשקעה ובחוקי במס של מדינת ישראל, יסייע להימנע ממלכודות מס ויהיה הבחירה הכדאית יותר.
מחשבה מראש על נושא המיסוי עשויה לחסוך שברון לב (וכיס) בשלבים מתקדמים יותר של ההשקעה.
תגובות 1