זהירות: ריבית שלילית באופק!

השימוש של הפד בריבית ככלי לתמרוץ הכלכלה הפוך לו לרועץ כאשר הריבית הפכה לחבל המונע מהעסקים הקטנים והבינוניים לקרוס. Covid-19 הכה גלים עם פריצתו בכלכלות, בעסקים הקטנים והבינוניים וכמו באבחת סכין, במגזר התיירות, התרבות והמסעדות. התוצאה- הבנקים המרכזיים הסתייעו בכלי הריבית כדי להפחית עלויות מימון, אך בדרך שכחו שכל הפנסיונרים תלויים בו. הריבית השלילית מעודדת הסתה של השקעות ארוכות טווח משוק האג"ח אל אפיקים מסוכנים יותר. אולי הנדל"ן יהווה את פתרון הביניים.

סביבת הריבית מכוונת אל מתחת לאפס

בין הפטיש לסדן (טראמפ לביידן)

השפעת הריבית השלילית על מחירי הנדל"ן והתשואות הנגזרות מהם צפויה להפוך משמעותית כאשר עידן ממשל ביידן יחל. ארה"ב צפויה להידרש לתכנית תמריצים בהיקף 2 טריליון דולרים בשנת 2021 כדי להתאושש מהמכה האדירה שניחתה על אוכלוסייתה בשנת 2020. היות ובעיתות מיתון קשה (עד בלתי אפשרי) להעלות מסים, על הממשל יהיה ללוות כספים רבים. כדי למזער את הפגיעה בתקציב, עדיף לממשל האמריקאי שהריבית תהיה נמוכה כמה שניתן.

האם זה רק עניין של זמן עד שהריבית תהיה שלילית באמריקה?

כלכלנים בבנק המרכזי של ארה"ב (הפדרל ריזרב – Fed) כבר אינם מחרישים כאשר האפשרות מובאת בפניהם. גם הנשיא ארה"ב היוצא, טראמפ, כבר הביע עמדתו כי ריבית שלילית אינה שאלה של האם, אלא יותר שאלה של מתי. טראמפ, כבר בחודש מאי, דחק ביו"ר ה-Fed לבצע הפחתה כאמור (אך הדבר לא צלח).

 

לא רק עלויות תמריצים כלכליים, או לרכישת חיסונים והפצתם בכל רחבי ארה"ב צפויה לדרוש תקציבים מהממשל החדש. ארה"ב, תחת הנשיא ביידן, צפויה לשוב לדאוג לא רק לעצמה, אלא גם ליתר העולם. לכן יש לצפות לעלויות גבוהות להפצת חיסונים למדינות העולם שפחות מסוגלות לדאוג לעצמן. גם בזווית בעיית האקלים צפויה ארה"ב לשוב ולהתמודד, ואלו צפויות להיות תכניות שאף הן בסדר גודל של טריליון ומצי ומעלה.

ריבית הפד האמריקאי

יתרונות וחסרונות הריבית השלילית

ריבית נמוכה היא יתרון לממשל. ארה"ב תידרש להחליט האם להדפיס כספים או ללוות אותם (או שני הדברים ביחד: ה-Fed ידפיס והממשלה תלווה). פירוש הדבר שגם ממשלו של ביידן יעדיף שיעורי ריבית נמוכים ואפילו שליליים מכיוון שהם מקלים על ההלוואות וההוצאות.

מנגד, ריבית שלילית היא אסון לפנסיונרים אשר במשך עשרות שנים חסכו דולר לדולר בתקווה לחיות מחסכונות אלו לעת זיקנה. גם היום, בעת שקיעת נשיאותו של טראמפ והיערכותו של ממשל ביידן, שיעורי הריבית לעשר שנים בארה"ב נמוכה מאחוז (שנתי) ולשלושים שנים, פחותה מ-1.6% (שנתי). בכלכלות האירופאיות מזמן ריביות אלו שליליות. בגרמניה, אג"ח ל-30 שנים נסחרת בתשואה שלילית של 0.2% ובצרפת, אג"ח לאותה תקופה, נסחרת בתשואה של 0.33%. אם הריביות בארה"ב יפנו לאותו כיוון, התשואות השוטפות על תיקי ההשקעות של הפנסיונרים, יהיו מאד דלות. החסכונות של הפנסיונרים יתחילו אפילו להצטמק במקום לצמוח. מאמר בחסות מצא משהו לכל אחד באוסף הגרביים הצבעוניים, הבהירים והמסוגננים שלנו. קנה בנפרד או בצרורות כדי להוסיף צבע למוצר שלך sock מְגֵרָה!

ריבית הבנק המרכזי האירופאי

תגובת הנגד של מנהלי ההשקעות

כאשר מנהלי ההשקעות ארוכות הטווח אינם מסוגלים לייצר תשואה מקופונים המשתלמים על אגרות חוב, הם פונים אל נכסים מסוכנים יותר. מניות, קרנות גידור, נכסי חוב במדינות עולם שני ושלישי (למשל, תשואת אג"ח ל-30 שנה בסין עדין נסחרת בתשואה של כ-4%). אחד הנכסים אליהם פונים מנהלי ההשקעות הם נכסי הנדל"ן.

 

בעיתות אלו, בלב ליבו של משבר הקורונה, נכסים מסחריים רבים עומדים סגורים ואינם מפיקים הכנסות לבעליהם. במידה והבעלים רכש את הנכסים עם מינוף (במיוחד אם המינוף היה גבוה מידי), עשוי הבעלים להיות במצוקה. כאן נכנסים מנהלי ההשקעות ארוכות הטווח לפעולה (וגם קרנות השקעה המתמחות בנדל"ן). ביחד עם השילוב של כסף זול (ריביות נמוכות בכל אירופה וארה"ב), משקיעים אלו מצליחים "לאסוף" נכסים מניבים (שאולי כרגע אינם  מניבים בפועל) בתשואות "סוף שנה".

 

מעבר לעובדה כי נכסים אלו צפויים לשוב ולהניב תשואה נאה בשנה או שנתיים הקרובות, ישנם יתרונות נוספים לרכישה עתה. רכישתם במחיר "סוף עונה" יזכה את הרוכשים בעליית ערך אשר משקיעים לטווח ארוך כה חפצים בהם.

סיכום

המצב הכלכלי והפוליטי נכון לעתה (נובמבר 2020) מקשה על ניתוק ברז הריבית השלילית לכלכלה בכל העולם. הגירעונות הגואים בתקציביהן של הממשלות מביאות לצורך מהותי בסביבת ריבית נמוכה. סביבה כזו מעודדת הסטת כספים מאפיקים אג"חיים לאפיקים מסוכנים יותר. אחד האפיקים המובילים, אשר אף נהנים מסביבת ריבית נמוכה, הוא שוק הנדל"ן (בייחוד המניב).

Exit mobile version